Let’s talk about mustangs.

Wilde paarden of ezels (Burros) worden door de wet beschreven als: Niet gebrandmerkt, niet opgeëiste, vrij levende paarden of ezels die te vinden zijn op het grondgebied van de overheid van Amerika.

Waar komen ze eigenlijk vandaan? Hoe zijn ze ontstaan?

Heel erg lang geleden leefden alle dieren in vrijheid. Ze leefden vrij in grote kuddes of groepen verspreid over de graslanden over de hele wereld. De eerste paard achtige werd ‘Dawn Horse’ genoemd en stamt af van Noord Amerika.

Het was een dier dat leefde in de prairie samen met de Amerikaanse kameel, de Sabeltandtijger en de harige mammoet. Het Amerikaanse paard is het enige dier van dat tijdperk dat vandaag op de dag nog steeds leeft. Deze eerste paard achtige emigreerde via het land naar andere stukken van de wereld. Zo emigreerde het paard bijvoorbeeld naar Spanje en Portugal en evolueerde zo naar het paard zoals we dat de dag vandaag herkennen, ook wel ‘Iberian horse’ genoemd.

Toen het klimaat in Noord Amerika stilaan veranderde, ging het aantal paardachtigen naar beneden, vele van deze paard achtigen emigreerde naar de kustlijnen waar het warmer was.

De eerste domesticatie van het paard was in de regio van de Zwarte Zee, meer dan 4000 jaar geleden. Door het domesticeren van paarden kwam er een grote verandering in de geschiedenis als het gaat om transport, oorlog en de ontdekking van de rest van de aarde.

De Spanjaarden brachten snelle, sterkte en goed gebouwde werkpaarden vanuit Spanje en Portugal om hun ontdekkingsreizen te doen door wouden en woestijnen op zoek naar goud in de nieuwe wereld, Amerika. Enkele van de Spaanse ontdekkingsreizigers besloten een leven te starten, zo leerden ze hun paarden om te werken met koeien en schapen op hun kleine boerderijen langs de kanten van New Mexico. Sommige van de paarden konden ontsnappen en leefden in het wild.

Zo ontstond de Mustang, een mix van Spaanse/ Portugese paarden- het originele wilde paard dat in het wild leeft in Amerika- De paarden die in het wild leefden van de Indianen. De in het wild levende paarden kregen zo de naam ‘Mustang’ dat waarschijnlijk afkomstig is van het Spaanse woord ‘Mesteno’ dat ‘ronddwalen’ of ‘vrij levend dier’ wil zeggen.

Hoe komt het dan dat er zulk groot verschil is tussen de verschillende kuddes?

In de loop der jaren kwamen er meer mensen door Amerika getrokken en die hadden vaak als transportmiddel paarden. Dit waren paarden van verschillende aard zoals onder meer Morgans, trekpaarden, Pecheron paarden, Vlaamse trekpaarden en Clydesdales. Paarden die ze dachten niet te kunnen gebruiken of paarden die ontsnapt waren voegden zich bij de wilde kuddes.

Wilde paarden en Burros komen voor in verschillende kleuren, van volledig bruin en zwart tot prachtig gekleurde pinto’s en palomino’s. De meeste van de wilde paarden zijn tussen 130 cm en 155 cm. Ze wegen tussen 320 kg en 550 kg. De Burros zijn ongeveer 110 cm schofthoogte en 110 kg.

In Amerika leven verschillende wilde kuddes, in verschillende staten. Afhankelijk van het klimaat waar ze leven hebben ze een andere bouw, haarstructuur, gezondheid en kleur.