Zadelmak maken

Voor ruiters een onmisbare stap. Zonder een paard zadelmak te maken, kan er niet veilig gereden worden. Toch word er door ruiters weinig bij stil gestaan hoe en door wie dit best gebeurd. Mijn doel is om na het zadelmak maken, een stabiel paard te kunnen bieden aan de ruiter. Indien gewenst kan dan les genomen worden om deze stabiliteit te behouden en te verbeteren.

Het zadelmak is meer dan alleen het rijden. Het zadelmak maken bestaat uit verschillende onderdelen:

Het grondwerk

De eerste 2 weken bereid ik de paarden voor vanop de grond.  Het eerste maar ook ineens het meest belangrijke onderdeel van het zadelmak maken. Waarom is het nu zo belangrijk? Wel, omdat ik zo reeds een vertrouwensband kan opbouwen met het paard en eventuele problemen kan oplossen vanaf de grond. Zowel voor mezelf als voor het paard geeft het grondwerk een duidelijk beeld van wat we van elkaar kunnen verwachten.

In het grondwerk worden ook oefeningen van schriktraining geïntegreerd zoals onder meer de vlag, over plastiek wandelen, sprongetje en de smalle doorgang.

Het inrijden

Wanneer het grondwerk vlot gaat en het paard genoeg vertrouwen heeft, ga ik over naar het opstappen en ten slotte het rijden. Tijdens het rijden worden bepaalde handelingen standaard aangeleerd. De noodstop( direct rein/indirect rein), soft feel, basis gangen( stap, draf en galop) zowel met als zonder contact en het begin van het verzetten van de schouders.

Wanneer de eigenaar bepaalde handelingen aangeleerd wil zien, wordt hier extra aan gewerkt. Voorbeelden hiervan: verkeersmak maken, trailer laden, extreme training,…

Indien nodig worden er ook oefeningen gedaan in het recht richten. Dit kan ook op vraag van de eigenaar.

Tijdens het zadelmak maken maak ik geen onderscheid tussen paarden die geleerd worden voor de Western sport of voor de Engelse ruiter sport.

Is jouw paardje klaar om de grote stap te zetten maar zie je het zelf niet zitten om het te doen, aarzel niet en neem vrijblijvend Contact met ons op!